Loading Events

← Back to Events

Paradiso Amsterdam

+ Google Map
Weteringschans 6-8
Amsterdam, 1017 SG Netherlands

Paradiso Amsterdam: Pop music venue and club, located on Weteringschans 6-8, Amsterdam.

Gemeentebestuur Amsterdam en opstandige jeugd lijken het eind jaren zestig over weinig eens, behalve dat er een creatieve vrijplaats voor jongeren moet komen. Willem de Ridder neemt het voortouw en kraakt het gebouw aan de Weteringschans. Op 30 maart 1968 opende ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ haar deuren, met als doel een vrijplaats te bieden aan creatief talent. Het kerkgebouw aan de Weteringschans werd vanaf die dag een trekpleister voor jongeren, publiek en artiesten, uit Amsterdam, Nederland, Europa en ook de rest van de wereld. In de veertig jaar die daarop volgden – in 2008 vierde de stichting haar veertigjarig bestaan – is Paradiso uitgegroeid tot poppodium, nachtclub en cultuurpaleis in één.

Poppodium

In de Grote Zaal, met een capaciteit van 1500 personen, spelen de grote rock-, folk-, soul-, country-, reggae- en blueshelden, zoals Al Green (2008), Jerry Lee Lewis (2004) en Smokey Robinson (2007) maar ook stijliconen als Grace Jones (2009). De zaal is ook regelmatig tot de nok toe gevuld voor razend populaire nieuwkomers als bijvoorbeeld Queens Of The Stone Age (2002, 2005), White Stripes (2003), Last Shadow Puppets (2008) en Lady Gaga (2009). Vaak stappen artiesten na een aantal optredens in de Grote Zaal van Paradiso over op zalen van stadionformaat, om dan jaren later terug te keren naar de relatieve intimiteit van de Grote Zaal. Ook zijn er de ‘vaste gasten’ uit binnen- en buitenland, zoals Maceo Parker, George Clinton, De Dijk en Van Dik Hout, die jaarlijks terugkeren voor de bijzondere sfeer van de oude kerk op de Weteringschans.

In de Kleine Zaal, met een capaciteit van 250 man, vinden in een nog intiemere sfeer soms haast magische concerten plaats. Als in een kweekvijver voor opkomend talent spelen er regelmatig bands en artiesten die hun eerste stappen zetten in de richting van de doorbraak. Na een succes in de Kleine Zaal keren velen niet lang daarna terug voor een concert in de Grote Zaal. Franz Ferdinand en Kings of Leon zijn voorbeelden van artiesten die na een klein begin groot zijn geworden, van de Kleine naar de Grote Zaal en verder naar de stadions. Daarnaast is de Kleine Zaal een thuishaven voor excentrieke artiesten, jong of oud, die nooit een groot publiek zullen trekken, maar daardoor niet minder gewaardeerd of bijzonder zijn. Zo is er altijd plaats voor artiesten als Johnny Dowd, Michael Gira (Swans), Bob Log III en Steve Wynn.

Door het jaar heen wordt de grote stroom concerten en andere evenementen  afgewisseld met festivals zoals het op Britpop-georiënteerde London Calling en 5 days off, gericht op nieuwe elektronische muziek en mediakunst.

Share
Paradiso amsterdam hotels, hotels bij paradiso amsterdam, hotels dichtbij paradiso amsterdam, amsterdam hotels near paradiso, hotels nabij paradiso amsterdam, hotels nähe paradiso amsterdam, hotels close to paradiso amsterdam, hotels vlakbij paradiso amsterdam, hotels near paradiso amsterdam
  • There were no results found.

Events List Navigation

Make your Facebook events visible outside Facebook?

Don’t see your Facebook events back in our listings? Is your city not between all the other cities? Do you want us to permanently import your events immediately after you have posted an event on your Facebook page? Then contact us! We can handle that for you quickly and efficiently!