Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

De actualiteit van het werk van Spinozalens-winnaar Jan Patočka

16 April 2018, 20:00-21:30

Patočka (1907-1977) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Tsjechische filosofen, maar is in Nederland nog relatief onbekend. Hij was niet alleen een filosoof, maar ook een activist die stierf in gevangenschap na een urenlange ondervraging door de geheime dienst. Hij werd geëerd met de Spinozalens, reden om de actualiteit van zijn werk onder de loep te nemen.

For English, see below.

Tijdens dit programma zal Patočka uitgebreid geïntroduceerd worden aan zijn Nederlandse publiek door filosoof Dennis de Gruijter. Jacques Rupnik en Carlos Reijnen zullen, onder leiding van moderator Frank Vandenbroucke, in gesprek gaan over Patočka’s werk en de actualiteit daarvan in de Europese crises van tegenwoordig. Welke antwoorden heeft Patočka op opkomend populisme, en de steeds scherper wordende tegenstelling tussen landen in Europa op verschillende snelheden – is er eigenlijk nog wel sprake van één Europa? En als belangrijkste vraag: wat is de belang en de kracht van nieuwe ideeën en denkers over Europa?

Vervolgens zal Anet Bleich spreken over het politieke effect en de invloed op het denken in de samenleving van de ontmoeting tussen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Max Van der Stoel en Patočka op 1 maart 1977 in Praag.

Als afsluiter wordt de lesbrief, geschreven door Eddo Evink (RUG) over Patočka voor het voortgezet onderwijs aangekondigd.

Voertaal: Engels.

Meer informatie en aanmelden:

http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/04/spinozalens-winnaar-jan-patocka.html

Share

Details

Date:
16 April 2018
Time:
20:00-21:30
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/461279690953542

Organizer

SPUI 25

Venue

SPUI 25
Spui 25-27
Amsterdam, Netherlands
+ Google Map

Make your Facebook events visible outside Facebook?

Don’t see your Facebook events back in our listings? Is your city not between all the other cities? Do you want us to permanently import your events immediately after you have posted an event on your Facebook page? Then contact us! We can handle that for you quickly and efficiently!