Braderie
Markten en braderieën zijn van alle tijden Een braderie komt van het woord braden, roosteren. Een braderie is een jaarmarkt die vaak in de zomer wordt georganiseerd. Er zijn braderieën in Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk. In het Engels heet het Fair. Bijna alle steden en grote dorpen hebben hun eigen braderie. Vooral in de dorpen zijn ze vaak een van de belangrijkste sociale evenementen.

Kenmerkend is dat de lokale verkopers hun stands buiten hun winkels zetten waar zij hun producten tegen een gereduceerde prijs verkopen. Deze basis set-up gaat vaak gepaard met andere handelaren, diverse eetkraampjes, een rommelmarkt, ambachtslieden die traditionele gereedschappen maken, kunst of schoeisel (zoals klompen), live muziek (vaak voorzien door een lokale boerenkapel), straattheater en mensen in traditionele kleding.

Een markt is doorgaans een versmarkt. Worden er andere dingen verkocht. Zo zijn er groentemarkten, bio-markten, vismarkten. Maar er zijn ook paardenmarkten, koeienmarkten etc. Soms duren markten een hele week zoals hobbymarkten. Of ze zijn er permanent zoals de Haagse Markt. De braderieën in Nederland hebben de laatste jaren een grote vlucht genomen.

Eerstvolgende markten en Braderiën in Nederland

There are no upcoming events at this time.
Share