Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Proost op de wetenschap: De ruimtemakers

13 March, 17:00-18:00

Nederlandse binnensteden stonden in de jaren vijftig en zestig voor een enorme opgave. De naoorlogse welvaartsgroei leidde tot een explosieve toename van het aantal auto’s en een snelgroeiende vraag naar moderne kantoor- en winkelruimte. Wilden lokale bestuurders hun binnensteden klaarstomen voor het magische jaar 2000, dan moesten zij met spoed ruimte gaan maken. Feestelijk begin van het weekend met Proost op de Wetenschap.

Projectontwikkelaars gaven met plannen als het Utrechtse Hoog Catharijne een daadkrachtig antwoord op de vraag hoe de binnenstad van de toekomst vorm en inhoud moest krijgen. Het zou echter niet lang duren voordat burgers in verzet kwamen tegen hun visioenen, waardoor in de jaren zeventig een onstuimige discussie op gang kwam.

Tijdens deze Proost op de Wetenschap vertelt Tim Verlaan over zijn proefschrift dat ook is verschenen als boek: De ruimtemakers. Tim Verlaan onderzoekt de geschiedenis van het conflict dat de kop op stak: voor het eerst staan hierbij de visies van flamboyante projectontwikkelaars en machtige bouwondernemingen centraal. Hoe en waarom wilden bestuurders met hen samenwerken, en waarom botsten zij uiteindelijk met burgers? Het gebruik van nieuw bronnenmateriaal leidt tot verrassende inzichten. Zo was Hoog Catharijne niet altijd de lelijkste plek van Nederland, zijn vastgoedschandalen van alle tijden, en kunnen we de toenemende druk op de stedelijke woningmarkt verklaren uit het succes van radicale actiegroepen.

Over de spreker
Tim Verlaan is universitair docent Stadsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar de naoorlogse stadsvernieuwing in West-Europa. Hij was gastonderzoeker aan Fordham University in New York en het Institut für Raumbezogene Sozialforschung in Berlijn, en is medeoprichter van de website Failed Architecture. De lezing is gebaseerd op zijn proefschrift, dat hij in 2016 aan de UvA verdedigde.

Meer informatie en aanmelden:
http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/04/proost-op-de-wetenschap-de-ruimtemakers.html

Share

Details

Date:
13 March
Time:
17:00-18:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/215362542373474

Organizer

SPUI 25

Venue

SPUI 25
Spui 25-27
Amsterdam, Netherlands
+ Google Map

Make your Facebook events visible outside Facebook?

Don’t see your Facebook events back in our listings? Is your city not between all the other cities? Do you want us to permanently import your events immediately after you have posted an event on your Facebook page? Then contact us! We can handle that for you quickly and efficiently!