Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Derde éénmalige leesclub

13 oktober, 20:00-26 oktober, 23:00

Onze tweede éénmalige leesclub was een groot succes. Met dertig liefhebbers lazen we Onderworpen van Michel Houellebecq en bezochten we de gelijknamige voorstelling bij Theater Rotterdam (voorheen Rotterdamse Schouwburg).
Deze avond heeft ons op het volgende idee gebracht. We organiseren weer een éénmalige leesclub rondom een voorstelling. We hebben gekozen voor de voorstelling De Vreemden, gebaseerd op het boek Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud.

Het boek of eigenlijk de boeken:
Meursault, de held uit de roman De vreemdeling van Albert Camus, schiet een Arabier dood op het strand van Algiers. Dat kwam volgens hem door de hitte en de verblindende middagzon; hij ontkent elk diepere motief voor de moord. Meer dan zestig jaar later geeft Kamel Daoud de anonieme Arabier een naam en een stem. In het bekroonde boek Moussa of de dood van een Arabier laat de auteur de broer van het slachtoffer aan het woord. Hij gaat in dialoog met de Franse filosoof, met de humanistische traditie en met koloniale erfenis van het Westen waarmee de naam van Camus onlosmakelijk verbonden is. De roman leest als een afrekening: met het Westen, met religie, met alles wat ons leven schijnbaar zin geeft.
We gaan beide boeken bespreken op de leesclubavond.
De baas over de avond is Lidewijde Paris van de leesambassade. Zoals zij met u de boeken bespreekt, heeft u nog nooit meegemaakt.

De voorstelling De vreemden stelt vragen over culturele identiteit in tijden van massamigratie, postkolonialisme en integratieproblemen. De grote vraag is: wie zijn wij en welke waarden willen wij uitdragen? Johan Simons maakt met De vreemden muziektheater over de moeilijkheid het perspectief van de anderen in te nemen. Hij gebruikt daarbij composities van Kagel en Ligeti, live gespeeld door het Asko|Schönberg-ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Aernout Mik voegt er een nieuw videokunstwerk aan toe.
We zullen zowel Camus als Daoud lezen.

De voorstelling is een productie van Theater Rotterdam en NTGent en wordt geregisseerd door Johan Simons. Met onder anderen Pierre Bokma.

We hebben gekozen voor 26 oktober omdat die avond zowel een inleiding als een nazit plaatsvind in het theater.
https://www.rotterdamseschouwburg.nl/agenda/6103/NTGent_Johan_Simons_Theater_Rotterdam/De_Vreemden/

snel opgeven, uiterlijk 12 juli, want zeer populair stuk.

Het programma bestaat uit:
Vrijdag 13 oktober
Leesclubavond in onze winkel in samenwerking met De Leesambassade
Donderdag 26 oktober
Inleiding over het boek en de voorstelling in de schouwburg
De voorstelling
Prijs voor het gehele arrangement:
Leesclubavond €7,50
ticket voorstelling € 34,00 (i.p.v. € 40,00)
Totaalprijs € 41,50 *
* deelname aan losse onderdelen in deze éénmalige leesclub EXTRA niet mogelijk.
** doorgang alleen bij minimaal 35 deelnemers

Share

Gegevens

Begin:
13 oktober, 20:00
Einde:
26 oktober, 23:00
Evenement Categorie:
Website:
https://www.facebook.com/events/1862783317382447

Organisator

MaximusHillegersberg

Locatie

MaximusHillegersberg
Bergse Dorpsstraat 122
Rotterdam, 3054 GG Netherlands
+ Google Maps
Website:
https://www.libris.nl/boekhandel-maximus/

Make your Facebook events visible outside Facebook?

Don’t see your Facebook events back in our listings? Is your city not between all the other cities? Do you want us to permanently import your events immediately after you have posted an event on your Facebook page? Then contact us! We can handle that for you quickly and efficiently!